Cel mic va avea un frățior? Cum să faci marele anunț

Unul dintre cele mai frumoase și speciale momente în viața oricărei familii este venirea pe lume a unui nou copilaș. Momentul anunțului acestei vești este mereu foarte palpitant. Părinții se întreabă adesea „Oare cum să facem anunțul într-un mod inedit?”, „Cum vor reacționa ceilalți membri ai familiei?” și, una dintre întrebările cele mai dificile, „Ce va spune cel mic, când va auzi că va avea un frățior?”. Dacă ai deja un copilaș, cu siguranță ai emoții când vine vorba de a-l pregăti pentru venirea pe lume a noului bebeluș. Vestea aceasta trebuie pregătită din timp, pentru că cei mici pot avea diverse reacții.

Fiecare copil este diferit, deci fiecare va răspunde în manieră proprie la aflarea veștii. Însă e bine să te pregătești din timp, pentru a gestiona lucrurile corect și pentru a nu scăpa situația de sub control. Un lucru important este și pregătirea celui mic, nu doar a ta. În acest articol îți prezentăm câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le cunoști despre acest subiect.

EXPLICĂ-I SCHIMBĂRILE APĂRUTE

Cât timp sunt micuți, copiii nu au capacitatea să înțeleagă timpul. Spre exemplu, gândește-te cât de greu îi este să aștepte cinci minute până la ora mesei. Nouă luni ar însemna o veșnicie. De obicei, este bine să aștepți până la al doilea trimestru pentru a împărtăși bucuria. Dacă suferi de grețuri matinale, atunci e posibil ca anunțul să fie făcut mai devreme, deoarece copilașul tău trebuie să înțeleagă ce se petrece cu tine. Dacă te simți rău, este bine să îi explici ce simți și cum aceste simptome sunt normale și se vor ameliora curând. Copilul tău poate suferi de anxietate, atunci când vede că nu te simți bine și trebuie să știe ce se întâmplă, pentru a evita această situație.

Atunci când îi vorbești despre sarcina ta folosește cuvinte simple pe care el le poate înțelege. Copiilor le este dificil să perceapă că un alt omuleț crește în interiorul tău, așa că îți sugerăm să îl lași să îți vadă burtica și să simtă bebelușul. Dacă cel mic nu este chiar atât de mic și este deja la școală, trebuie să adaptezi modul de a-i da marea veste în funcție de temperamentul său. Copiii mai mari înțeleg mai bine ce înseamnă o sarcină, dar încearcă să nu îl copleșești cu informații. Oferă-i informații generale și caută să îi dai răspunsuri simple, pe înțelesul lui, la întrebările pe care ți le adresează.

Nu uita că cei mici nu au noțiunea timpului, de aceea este bine să asociezi data nașterii cu un eveniment cunoscut de el, de exemplu o sărbătoare sau o altă zi de naștere. Puteți realiza chiar un calendar, astfel încât el să știe când va fi marea zi și cât timp mai este până atunci.

TRANSMITE-I BUCURIA

Ca el să fie fericit și entuziasmat în legătură cu venirea pe lume a noului membru, trebuie să te vadă pe tine fericită. Încearcă să îi transmiți micuțului din entuziasmul și bucuria ta, astfel încât și el să dobândească o atitudine pozitivă față de acest subiect. Copiii trebuie pregătiți, pentru a se obișnui cu ideea prezenței unui nou copil în familie. Aceștia pot deveni geloși și se vor simți chiar puși în pericol. Aceste tipuri de gânduri ale micuților nu sunt deloc sănătoase și trebuie să le acordați o atenție deosebită.

IMPLICĂ-L ÎN PREGĂTIRI

Pentru a-l pregăti pentru a fi un frate sau o soră mai mare, este recomandat să îl implici în pregătirile legate de venirea pe lume a bebelușului. Ia-l cu tine la cumpărături, lasă-l să aleagă și el hăinuțele și jucăriile și nu uita să îl răsplătești și pe el pentru „efortul” depus. Dacă ți se pare mai comod, puteți sta acasă și puteți cumpără hăinuțele preferate de pe karababy.ro, foarte simplu și rapid. Este mai puțin obositor pentru cel mic și aveți o gamă largă din care puteți alege împreună.

Îl poți lua împreună cu voi la consultațiile obișnuite și poți găsi mereu o cale să îl implici în tot ce ține de bebeluș.

REACȚIILE SUNT DIVERSE

Reacțiile copiilor la aflarea acestei vești variază în funcție de personalitatea și vârsta acestuia. Copilul tău ar putea chiar să nu aibă nicio reacție inițial, să fie tăcut sau chiar anxios. Unii copii pot deveni geloși, alții pot fi extrem de bucuroși și nerăbdători să își cunoască frățiorul/ surioara, alții se pot supără. Oricare ar fi reacția micuțului tău, aceasta este una normală. Bineînțeles, vârsta celui mic este un factor important în modul de reacție al acestuia, iar marele anunț trebuie adaptat în funcție de vârsta copilului tău.

Pe de-o parte, dacă observi că reacția este una pozitivă și acesta este foarte entuziasmat, îl poți lăsa chiar pe el să facă marele anunț în rândul familiei. Astfel, copilașul tău va simți că are un rol important și se va simți implicat. Pe de altă parte, dacă îl simți confuz sau abătut, ia-l aproape și dă-i ocazia să îți spună ce gândește și cum se simte. Lasă-l să știe că este normal să fie și temător în legătură cu această schimbare. Nu încerca să îi forțezi starea de bucurie. Cheia este să îl lași să primească vestea în felul său și nu să îi impui ce ar trebui să simtă. Dacă acesta nu are reacția pe care o așteptai, nu te supăra și arată-i că ești lângă el.

Mulți experți recomandă ca părinții să aștepte ca sarcina să fie sigură și stabilă, pentru a nu crea confuzii în rândul micuților. Odată ce ai decis să faci marele anunț familiei, va fi tot mai greu să îi ascunzi copilului acest lucru. Cu siguranță nu ți-ai dori ca năzdrăvanul tău să afle vestea de la altcineva. De aceea, este indicat să planifici totul îndeaproape.

DOCUMENTAȚI-VĂ ÎMPREUNĂ

Perioada sarcinii este una propice pentru a petrece timp alături de copilul tău. Profită de timpul acesta și învață-l ce presupune să aibă un frățior/surioară. Citiți împreună cărți despre îngrijirea bebelușului, arată-i poze, uitați-vă la filme sau desene care prezintă povestea unor frați. Găsește lucruri care să îi răspundă la întrebări și care să îl facă să fie confortabil cu marele eveniment.

CUM SĂ ELIMINI STĂRILE NEGATIVE

Probabil te gândești că cel mic va deveni gelos și îl va considera pe bebeluș un rival, odată ce acesta a sosit acasă. E bine să fii pregătită și să știi cum să gestionezi această situație. După cum am mai spus, fiecare copil este diferit, deci și gelozia sau rivalitatea se manifestă variat. În unele situații acest sentiment se instalează în interiorul copilașului tău încă de dinaintea nașterii, iar când va face cunoștință cu bebelușul, atunci va arăta clar ceea ce simte. Nu va dori să aibă grijă de noul născut, va sta retras sau va fi arțăgos. Sunt reacții normale, pe care mulți copii le prezintă. Atenția ta va fi mai mult îndreptată spre bebeluș, în prima perioadă, de aceea trebuie să te organizezi foarte bine, astfel încât fratele sau sora mai mare să nu se simtă neglijat/ă sau dat/ă la o parte.

Starea de gelozie poate apărea și atunci când bebelușul începe să interacționeze mai mult cu cei din jur și cu toții sunt fascinați de acesta. Copilașul mai mare va încerca și el să vă capteze atenția, prin diverse giumbușlucuri sau năzbâtii. Nu trebuie să îl cerți sau, mai rău, să îl pedepsești. Este doar rezultatul sentimentelor contradictorii pe care le are.

Încearcă să pregătești și familia și să le explici membrilor că este preferat să nu îl excludă pe copilul cel mare din activități sau să îi ofere prea multă atenție bebelușului, mai ales când acesta este în preajmă. Copilul mai mare vrea să fie recunoscut pentru ce era el înainte ca bebelușul să apară. Atunci când ceilalți încep să îi acorde tot mai puțină atenție, el poate deveni agitat și nervos. În acele momente, este recomandat ca unul dintre părinți să se retragă împreună cu micuțul și să îi ofere răbdarea de care acesta are nevoie. Cu puțin calm, acesta se va liniști și va deveni mai pașnic.

Nu putem spune că perioada ce va veni odată cu noul membru al familiei va fi una ușoară și lipsită de obstacole, însă cu siguranță va fi una extrem de frumoasă și plină de bucurie. Dacă ai deja un copilaș acasă, ai mai trecut prin perioada sarcinii și știi la ce să te aștepți. Singurul pentru care trebuie să acorzi mai multă atenție este copilașul tău, care trebuie pregătit pentru marele eveniment și trebuie învățat ce înseamnă să mai existe încă un copil în familie. Este recomandat să îi acorzi tot timpul rămas în trei și mereu să aduci vorba și de bebelușul ce urmează să vină. Nu uita că implicarea lui în toate activitățile legate de pregătiri, îl va face mult mai deschis și mai pozitiv în ceea ce privește viitorul frățior sau surioară. Bucură-te împreună cu el și împărtășește-i toate noutățile. Răsplătește-l de fiecare dată când te ajută la pregătirea camerei bebelușului, la cumpărături sau când te însoțește la controlul medical. Răbdarea și calmul reprezintă cheia reușitei în pregătirea micuțului tău pentru viitorul său frățior sau surioară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.