Procesul de diversificare la copii

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-i oferi alimentele potrivite copilului tău în primele luni din viață!

 

Primele 6 luni din viața copilului sunt foarte importante pentru o dezvoltare armonioasă, iar hrana trebuie să fie constituită exclusiv din lapte matern. După vârsta de 6 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării. Conform acesteia, diversificarea nu trebuie să fie inițiată mai devreme deoarece aparatul digestiv al copilului nu este dezvoltat complet și nu poate accepta alimente noi. De asemenea, un motiv îl reprezintă și alergiile care pot apărea după consumarea anumitor alimente.

 

Însă dacă dieta copilului este formată din lapte praf, diversificarea poate începe, de exemplu, la 5 luni, dar nu mai devreme de 4 luni. Înainte de a introduce alimentele solide, se poate diversifica alimentația cu sucuri sau piureuri de fructe și supa de legume. Apoi, încet, încet, se introduc alimentele solide, respectând o anumită ordine și faptul că ele trebuie introduse treptat, lăsând un interval de 2-3 zile în care copilul să se familiarizeze cu gustul.

 

Legumele, fructele și făinoasele trebuie să fie primele, urmând, târziu, carnea, brânza, gălbenușul de ou, iaurtul, biscuiții și ficații de pasăre. Toate alimentele trebuie să fie mărunțite foarte bine, pentru că bebelușii nu au o capacitate de masticație foarte mare. Copilul trebuie să fie hrănit cu o linguriță care este folosită doar de el și adaptată mărimii sale.

 

De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor care conțin zahăr și sare. Acestea pot fi introduse mai târziu. Dacă arată reticență față de anumite nutrimente, copilul nu trebuie forțat să le mănânce.

 

Mai mult, există o serie de alimente care trebuie evitate, precum: laptele de vacă care nu este ușor de digerat și poate provoca alergie, mierea care poate avea o bacterie ce duce la apariția bolii numite botulism, alimentele grase, condimentate și prăjelile, băuturile răcoritoare, nucile și albușul de ou care nu este recomandat până la vârsta de un an.

 

Așadar, dieta micuțului trebuie să fie echilibrată și să conțină necesarul de vitamine pentru o dezvoltare armonioasă. Mama trebuie să fie flexibilă la dorințele copilului și să nu-l forțeze sau să-l amăgească prin captarea atenției cu jucării sau povești. După vârsta de 9 luni, masticația se îmbunătățește, iar de la 10 luni, bebelușul își manifestă preferințele alimentare.

 

Pentru mai multe informații despre hrana care poate fi consumată de copil începând cu vârsta de 6 luni, vă rugăm să consultanți tabelul diversificării: http://bit.ly/1V5OGQJ